Når familien rammes af sygdom


At finde sit nye, gamle jeg når sygdom spænder ben og ændre hverdagen…

Eksempler jeg har mødt, er mennesker som efter store akutte hjerte operationer har svært ved at finde glæden igen, føler sig depressive trods det at de overlevede. Det kan godt føles lidt modstridende.

Det har været kroniske smerte patienter, hvis hverdag, livsgrundlag, eksistens er vendt op og ned fordi noget stjæler overskud, energi og livskvalitet. Det har været pårørende til demensramte, som ser deres hverdag blive meget isoleret, fyldt med bekymringer, begrænsninger og pludselig have et ”job” som kræver dem 24 timer.

Det har været forældre til børn med sygdomme, hvordan passer vi på os selv, vores andre børn, når sygdom fylder så meget i en familie.

Dette er blot eksempler som pludselig eller over tid kan kræve en omstilling på så mange parameter i vores hverdag - og hvordan gøres det på bedste vis med det vilkår sygdom nu engang byder os?

Står du og din familie i nogle af disse svære steder i livet. Tøv ikke med at kontakte mig her.

At leve med sygdom

At være sygdomsramt akut eller kronisk påvirker vores trivsel, vores syn på os selv, vores syn på sundhed og rammer ofte hele familien. Efter voldsom sygdom eller ulykke, undrer mange sig over hvorfor de så ikke bagefter bare kan være glade?

Jeg burde jo være taknemmelig, jeg klarede det… så hvorfor er jeg så ked af det, nedtrygt, irritabel eller i dårligt humør. Sygdomsforløb enten akutte, kroniske eller med tragisk udgang kan sætte spor i vores liv. Det kan føles svært at finde sit ” gamle jeg”, og vi kan slås med at vi måske ”burde” være glade igen.

Hvorfor er vi så ikke det? Kronisk sygdom kan kræve store omlægninger i din hverdag, store forandringer, begrænsninger og hvordan lærer man at leve med det? Med mange sygdomme følger desværre smerter, træthed, udkørthed, begrænset overskud, tolerancen mindskes, man kan føle sig alene, ingen forstår rigtigt hvordan det er, måske må man slås med systemet, økonomien, nedsat arbejdsfunktioner osv.

At stå sammen i familien 

Det kan også være svært at være pårørende. Det rammer oftest hele familien når en i familien bliver syg, invalid, eller mister vigtige funktioner.

Det kan ramme de forskellige familiemedlemmer meget forskelligt - og hvordan skaber vi plads til alle i familien når fx far eller mor lider af fx kroniske smerter, invaliderende hovedpine, demens, hjertesygdom, osteoporose, fibromyalgi, sklerose, kræft, diabetes eller anden sygdom.

Hvordan sikre vi mest mulig trivsel for alle parter. Hvordan lærer vi at stå sammen, finde vores ressourcer i en hverdag der måske er ramt af sparsomt overskud, energi og glæde, som følge af sygdom. Der er mange bekymringer hos de pårørende, hvordan bliver der skabt plads til dem? Man vil jo ikke at den syge skal belastes yderligere.

Den sygdomsramte og den pårørende kan man jo også opleve at have vidt forskellig tilgange til sygdom/sygdomshåndtering - så hvad stiller vi op med det? Kan det vendes til styrke fremfor forskellighed? Hvordan sikre vi at børnene i familien bliver set og hørt selvom sygdom kan tage overskud og energi?

Min terapeutiske, faglige og personlige tilgang 

Jeg tror på og ved, at vi kan hjælpes til bedre at mestre det er der hændt, hvad end det er akut eller kronisk. Jeg har som sygeplejerske mange års erfaring med både akut, kroniske og livstruende sygdomme og i særdeleshed også efterforløbet. Jeg har set fra de forskellige vinkler både på sygehuset, som hjemmesygeplejerske i folks eget hjem, kliniksygeplejerske, som hustru, som mor og som terapeut i hvad sygdomsspor kan trække.

Den viden sammen med min uddannelse som psykoterapeut giver mig, en særlig erfaring til i dag at hjælpe mennesker, pårørende familier i netop denne situation. Vores behov ændres livet igennem og det gør vores behov for at mestre sygdommen også.

Der er forskel om hvor vi er i forløbet, er det lige konstateret, har vi levet med det i nogle år, forandres sygdommen med årene osv.

Personligt kender jeg også til hvordan det er at leve i en familie, hvor sygdom er blevet en del af hverdagen, med de begrænsninger, bekymringer, udfordringer og den stress det er at være en familien hvor sygdom forandre hverdagen.

Måske kan vi ikke længere tage på den ferie vi plejer, måske kan hele familien ikke længere følges til tingene, måske er der få ”gode timer” til rådighed på et døgn, måske er økonomien ikke længere den samme.

Det kan være den sygdomsramte ændre karakter, det kan være at de håb og drømme man som familie havde må ændres. Alt sammen ting, som ændrer vores liv og som kræver, at vi finder et andet ståsted som sygdomsramt og som familie.

Hvordan undgår jeg at blive min sygdom?

Jeg er ikke min sygdom, men jeg lever med en sygdom...

Måske har du prøvet at søge hjælp i netop den patientforening som har med din sygdom at gøre. Det kan være en rigtig stor hjælp for mange. Viden og forståelse skaber redskaber og tryghed omkring sygdommen.

På et tidspunkt kan nogle også opleve, at det kan være svært at være med andre som lider af sammen sygdom, men som enten har det værre eller bedre. Måske ligger dit behov et andet sted. Måske vil du gerne finde din måde at tackle netop din situation på, ud fra din hverdag, dine normer, værdier, grænser, håb og drømme.

Måske vil du også gerne ses som andet end ham eller hende med ”sygdommen”. Så når der er skabt viden og forståelse for sygdommen - hvordan er det så jeg stiller mig lige netop på min matrikel, med min familie, med mit job, med den måde ”jeg er skruet sammen på” som menneske, med mine ressourcer, håb og drømme?

Lad os kigge på det. Hos mig er det helt dit forløb, ud fra dine behov, din måde at anskue din situation på som terapien tager udgang i.

Viden, forståelse - men hvad med dine kompetencer, ressourcer, håb og drømme? 

Terapeutisk vil jeg hjælpe dig med at finde dine styrker, handlemuligheder, dine strategier, dine ønske og behov. Samtidig med, at jeg har fagbriller på og kender til sygdom, medicin, behandling - så hos mig kræver den del ikke så meget forklaring. Jeg ved hvad vi taler ud fra.

Jeg ved hvilken betydning det kan få for din livskvalitet og familie, at du/i bliver stillet så stærke som overhovedet muligt overfor denne udfordring, som sygdom kan være i vores liv. Forestil dig hvis i blev så gode som muligt til at mestre det i familien. Hvilket sammenhold og styrke det ville være i familien og for børnene at gå livet i møde med.

Jeg kan ikke fjerne det som er svært i dit liv eller i din familie, når det gælder sygdom, men jeg kan hjælpe dig / dine pårørende med at stille sig det stærkeste mulige sted med det som er svært.

Der hvor der mærkes plads, forståelse, sammenhold, mestring, accept. Søge hen imod hvor der er maksimal livsglæde og udfoldelse med den udfordring der nu er på besøg ind imellem.